• Het seizoen is weer begonnen de eerste wedstrijden zijn weer gespeeld.

Vaak zijn er aan het begin van het seizoen startblessures bv pijnlijke kuiten, schenen hamstrings en quadriceps (bovenbenen) Vaak is de oorzaak overbelasting.

Deze overbelasting komt omdat er na de vakantieperiode gelijk voluit getraind wordt. Vooral jeugd spelers en speelsters willen zich bewijzen bij hun (nieuwe) trainer om een plekje te verdienen in de selectie en gaan na de vakantie gelijk voluit trainen. Dit is dus fout. Heel belangrijk is dat je naar je lichaam luistert en op tijd je rust neemt.

Bij het voetballen heeft iedereen weleens en blessure opgelopen, groot of klein het maakt niet uit het geeft altijd ongemakken.

Bij de ene blessure ben je binnen een paar weken weer fit maar het kan ook 15 maanden duren.

De meest voorkomende blessures zijn enkel en knie verstuikingen, bij deze blessures zijn vaak de banden opgerekt of erger gedeeltelijk of geheel gescheurd.

Daarnaast zijn er veel blessures aan de spieren in de bovenbenen. Quadriceps (voorzijde), Hamstrings (achterzijde) en de liesstreek.

De enkel en knieblessures kennen een aantal gradaties van een lichte verrekking tot totaal gescheurde banden. Een lichte verrekking kan met rust en aangepast trainen binnen enkel weken over zijn. Bij een totale scheuring van de enkelbanden kan het herstel 3 á 4 maanden duren en bij de knie nog langer.

Dit geld ook voor spierblessures hoe zwaarder de blessure, hoe langer de herstelperiode.

Bij de minder ernstige blessures kan de sportverzorger zelf aan het herstel van de voetballer(ster) werken.

Fysiotherapie

Bij ernstige blessures wordt en speler of speelster van Sportclub Monster door verwezen naar een Fysiotherapeut. Met sommige praktijken heeft Sportclub Monster een nauwe samenwerking.

Er is tussen de fysiotherapeuten en de verzorger(s) van Sportclub Monster regelmatig overleg voor wat betreft de voortgang van de blessures van de spelers of speelsters die onder behandeling zijn.

Een speler(ster) is vrij om naar een andere Fysiotherapeut te gaan, er is dan meestal geen overleg over de voortgang van de blessure.

De doorverwijzing hoeft niet meer via de huisarts en gaat altijd via de eigen zorgverzekering.

Het is dan ook raadzaam en je bent het eigenlijk als sporter tegenover jezelf verplicht om een goede aanvullende zorgverzekering te nemen met voldoende fysiotherapie in het pakket.

Het komt voor dat een behandeling van een blessure niet volledig afgemaakt kan worden omdat een speler of speelster niet voldoende aanvullend is verzekerd en dat is zonde.

Voor de enkel en knie zijn er oefeningen om de coördinatie en stabiliteit te trainen. Hierdoor wordt de kans op een blessure ook verminderd. En dit scheelt ook in de kosten voor Sportclub Monster. Om u een indruk te geven over welke kosten we het hier hebben.

Een enkel tapen kost gemiddeld ongeveer 1,95 euro en dat 3x in de week. Er zijn avonden bij dat er 8 tot 10 enkels getapet moeten worden, zodat de spelers en speelsters kunnen trainen en/of spelen.

Om nu de blessures te verminderen willen wij binnen Sportclub Monster meer gaan werken aan blessurepreventie. Hierbij zijn de spelers en speelsters het meest zelf bij gebaat. Want er is niets zo vervelend voor een voetballer(ster) om geblesseerd te moeten toekijken.

Warming Up

Op deze kaart (PDF toevoegen) staan een aantal FIFA 11+ oefeningen die je in je warming up in kan bouwen. Helaas is deze tekst niet in het Nederlands maar de FIFA 11+  video’s spreken voor zich.

Heel veel succes en plezier in het nieuwe seizoen namens het verzorgingsteam van Sportclub Monster

Frans de Jong, Kirsten Verdel, Iris v/d Beukel