• De mening van ................

 • De mening van..........

  CORONA – Sc Monster: de wedstrijd leek uit te draaien op een gelijkspel. We waren als supporter bij ons amateurclubje voorzichtig. We stonden onwennig een eindje uit elkaar langs de lijn. We meden de kantine. We zouden het virus er onder krijgen. Maar CORONA  produceerde een tweede golf. Dus gingen Rutte en zijn maten graaien in de ‘gereedschapskist’ en toverden verdergaande beperkingen daar uit. We waren aan het wennen aan wedstrijden van het topvoetbal in lege of halfvolle stadions. Ouders mochten niet meer langs de lijn hun kinderen aanmoedigen. Kleedruimte te kort voor alle elftallen. En uw columnist mocht niet langs de lijn bij zijn vlaggenschip. Hij moet naar de WOS luisteren, die de wedstrijd tegen LYRA had uitgekozen voor een ooggetuigen-verslag. Maar er werd nog gevoetbald om de knikkers.

  En toen......vond Rutte het nodig om strafschoppen uit te delen. Weg met competitievoetbal bij de amateurs. En nog veel meer maatregelen. Hij moest in ons Parlement toegeven, heel moeizaam overigens, dat zijn eerdere ingrepen te laat en te zwak waren geweest om de gevreesde 2e golf te voorkomen of ernstig in te dammen. Gelukkig kan er nog wel getraind worden en onderlinge partijtjes gespeeld worden. Maar waar het echt om gaat: de strijd om de knikkers is er voorlopig niet bij. En natuurlijk is, als na zoveel tijd er weer wel competitievoetbal mag, de hele boel in de war. Uw columnist wenst het bestuur, de trainers, begeleiders en vele andere vrijwilligers veel sterkte en wijsheid toe bij hun inspanningen om de club draaiende te houden. We moeten met elkaar CORONA de baas worden.

  We wenden al aan lege tribunes bij het Europacup voetbal. Dit Europavoetbal is een echte TV sport geworden. Je kunt best genieten voor de buis. Natuurlijk is het live bijwonen  van zo’n wedstrijd nog veel leuker, maar goed. Het betaald voetbal kan doorgaan, nu ook zonder publiek.

  We zullen het er mee moeten doen.

  We zagen het Nederlands elftal ook in lege stadions hun kunsten vertonen. De wedstrijd tegen Italië werd zoiets als Frank de Boer tegen het journaille. De vaderlandse pers had zijn hoofd al klaar gelegd op het hakblok, gereed om te onthoofden als hij opnieuw machteloos zou verliezen van Italië. Maar godswonder: onze Frank had diep nagedacht en een strijdwijze uit zijn hoge hoed getoverd, die geaccepteerd en uitgevoerd werd door zijn elftal, en die de Italianen bij vlagen knap in de moeilijkheden bracht. Ook nu waren de Italianen vaak gevaarlijker in hun aanvallen als Oranje. Maar daar stond tegenover dat Oranje net zoveel balbezit als de Italianen had. En de Italiaanse ploeg soms een tijd kon terug dringen op eigen helft. En onze Frank verdomde het door de publieke opinie vereiste opstelling van Steven Berghuis uit te voeren. Zoiets getuigt toch zeker van een behoorlijk moed. Als het verkeerd was afgelopen had hij het verder wel kunnen schudden. Dus Frank speelde gelijk, maar kwam als morele overwinnaar van het veld. Hij werd door zijn aanvoerder Virgil van Dijk gecomplimenteerd.

  Nu komen de Europese wedstrijden, die alleen doorgaan, als er bij clubs geen heftige uitbraken van het virus zijn. We houden ons hart vast. Maar “ dispereert niet, ontsiet uwe vijanden (het virus) niet” om met Jan Pieterszoon Coen te spreken.

  HENRY HUIFKOP