• De mening van ......

   De mening van........

  Daar was ie dan: de strijd tussen de Italiaanse grootmacht Juventus en het opgekrabbelde Ajax uit het zo kleine Nederland. Wel moest eerst met een waterkanon het meegebrachte vuurwerk bij de Johan Cruyff Arena onschadelijk gemaakt worden. Maar daarna ging het los. Ajax speelde geconcentreerd. Af en toe wat pietepeuterig. Na afloop werd dat gemiereneuk op een stoeptegeltje nog uitgelegd ook. "Bij Juventus hoef je niet aan te komen met voorzetten van rechts of links, want die koppen ze allemaal weg", zo was de verklaring. Jammer was dat Zijech zijn vizier niet helemaal juist stond afgesteld. Hij kreeg vooral de eerste helft de meeste schietkansen. En dan was daar als een duvel uit een doosje die dekselse Ronaldo.

  De Nederlandse media hadden vaak met een hoopvolle ondertoon de sterspeler gevolgd tijdens zijn herstelperiode van een blessure. Speelt hij wel, speelt hij niet. Hij was er dus wel. En maakte natuurlijk de goal, die misschien voor Juventus de volgende ronde betekent. Hij zette zelf de aanval op en was daarna zo snel weg van de  middenvelders en verdedigers van Ajax dat hij geheel ongehinderd kon raak koppen uit een prachtige voorzet. Wat een domper. Want Ajax was de bovenliggende partij. In de tweede helft kon Neres direct na de thee gelijkmaken. Hij bewees opnieuw dat hij in kleine ruimtes een heleboel kan met de bal. Dat er geen tweede goal van Ajax kwam was de verdienste van Juventus, dat opnieuw liet zien dat het zeer goed kan verdedigen.

  Juventus vond ook oplossingen voor de spelbepaler Frenkie de Jong van Ajax. Het zorgde ervoor dat wel alle aanvallen bij hem begonnen., maar liet hem nooit in de buurt van de zestienmeterlijn komen. Tenslotte ging Ajax nog door het oog van de naald bij een prachtige solo van Douglas Costa de Sousa, die de paal aan de voor Ajax goede buitenkant raakte. De huurling van Bayern München had Juventus vlak voor tijd op rozen kunnen laten zitten. Maar nu liggen alle mogelijkheden voor Ajax nog open. Ik herinner aan het feit dat Ajax in de uitwedstrijden tegen Bayern en Real Madrid in de uitwedstrijden beter speelde dan in de thuis wedstrijden. Kortom de bal is rond en we gaan er voor zitten volgende week.

  Deze week was er ook de oefenwedstrijd van de Oranjeleeuwinnen tegen Chili. Na de matige wedstrijd tegen Mexico waren er enige twijfels over de kracht van het huidige team en Chili werd geacht sterker te zijn dan Mexico. Maar zie het werd een schuttersfestijn: 7 ?? 0. Of het veel zegt is de vraag. Maar het was een opsteker voor de ploeg die in juni mee gaat doen met de strijd om het wereldkampioenschap. De ploeg speelt nog steeds zonder Stefanie van der Gragt. Volgens sommigen de beste verdedigster tenminste van Europa en misschien wel van de hele wereld. Ze revalideert van een hardnekkige blessure. Ze is wel opgenomen in de selectie van Sara Wiegman. Op 1 juni speelt Nederland nog een oefenwedstrijd tegen Australië. Daarna op naar Frankrijk. Als Ajax de finale van de Europacup niet haalt hebben we de strijd van de Oranjeleeuwinnen om de wereldtitel nog om ons op te verheugen.

  Henry Huifkop