• De mening van ............

  25 mrt 2019
 • De mening van........

  Verliezen en winnen behoren bij het leven zoals de dag en de nacht.
  De grote verliezers van deze week zijn de nabestaanden van drie doden en een aantal zwaargewonden met hun familieleden en vrienden. Slachtoffers van een zinloze schietpartij in Utrecht door een geflipte figuur, die totaal de weg was kwijtgeraakt. Hij is van Turkse komaf.
  De grote winnaar was Thierry Baudet. Hij wist op de avond van de schietpartij aan een verzameling aanhangers, bijeen in Schevingen haarfijn uit te leggen dat de VVD en het CDA met hun ruimhartige migratiebeleid er voor verantwoordelijk waren. En dat ons nog meer van dergelijke aanslagen te wachten staan, tenzij we onze stem zouden uitbrengen op zijn Forum voor Democratie. En velen deden dat.
  Maar laten we het over voetbalzaken hebben. Ook hier een overwinnaar: Marc Overmars, de technisch directeur van Ajax, kan zijn aflopende contract verlengen tot 2024. Ajax mag nog een keer opdraven in het miljoenenbal dat Europa Leaque heet. Het krijgt eerst Juventus op bezoek. Marc Overmars heeft een aantal succesvolle inkopen van spelers op zijn naam en verkoopt nog beter, waaronder zelf opgeleide spelers. De balans van Ajax heeft knalrode cijfers.
  Daar tegenover staat Martin van Geel, de technische man van Feyenoord. Hij wordt in de media als een van de veroorzakers van het falen van Feyenoord in dit seizoen gehouden. De column van Willem van Hanegem in het AD van afgelopen maandag heeft als kop: "Grijp eens in zwakkelingen". Hij gaat te keer tegen de leiding van Feyenoord en in het bijzonder over Martin van Geel, die naar zijn mening "niet wil toegeven dat er een doodlopende weg is ingeslagen". Als voorbeeld noemt Van Hanegem de merkwaardig verlopen koers om een opvolger voor de huidige trainer Giovanni van Bronckhorst te vinden. Eerst koersen op een zeer ervaren trainer als Dick Advocaat en daarna switchen naar een aan het begin van een trainerscarriere staande Jaap Stam. Er moet een nieuwe wind gaan waaien bij Feyenoord. En dat mag best de kop van de technische directeur gaan kosten.
  Deze week de eerste wedstrijden voor Oranje in de poule voor het EK voetbal in 2020. Wit Rusland en Duitsland zijn de tegenstanders deze week. Ook hier is winnen of verliezen aan de orde. Na de zeperds van de afgelopen jaren moet er nu eens een aantal keren gewonnen worden. Dus geen steken laten vallen tegen Wit Rusland door onderschatting. Maar de topper is natuurlijk zondag tegen Duitsland. Werd Duitsland heel recent nog als voorbeeld gesteld tegenover het falen van het Nederlandse elftal, nu lijken opeens de rollen omgekeerd. Löw moet nu in de leer bij Ronal Koeman, die de Oranjeleeuwen weer nieuwe moed, inspiratie en durf gaf. Het Duitse elftal moet verjongen en dat gaat niet erg hoopvol en gemakkelijk. Misschien winnen weer eens van de vermaledijde ‘mannschaft’.

  Harry Huifkop