• De mening van ...........

  29 nov 2019
 • De mening van..........

  Het Nederlandse elftal mag weer meedoen met het EK komende zomer. We hebben het gehaald. De Ieren zaten ons nog knap in de weg. Maar een gelijkspel volstond voor plaatsing. We kunnen ons na afloop van de competities nog verheugen op hopelijk spectaculaire wedstrijden. Oranje is een geweldige bofkont, omdat langs de ondoorgrondelijke wegen van de UEFA, de eerste groepsduels in de Johan Cruyff Arena in Amsterdam worden gespeeld. Wil je nog peultjes.

  De Oranjevrouwen zijn ook goed onderweg. De krachtsverschillen tussen de diverse landen zijn nog wel heel groot. Veel wedstrijden van de Oranjevrouwen zijn trainings-potjes, maar je moet ze wel winnen.

  In de Europacup-competities glorieert opnieuw Ajax met af en toe wervelend aanvalsspel. Die eerste goal, tegen het ten onrechte gevreesde Lille, was een droomgoal. Als een mes door de boter.

  Jammer was de totale afgang van PSV tegen Sporting Lissabon. Vier goals op een presenteerblad. De verdediging van PSV is net zo zwak als die van Feyenoord. Maar Feyenoord maakte nog twee goals. De aanval van PSV met de herstelde Malen en Bergwijn bakte er totaal niks van. Feyenoord speelde redelijk tegen een niet zo geweldige ploeg opgestaan uit een donker Schots tranendal. Maar  twee kopballen uit overzichtelijke situaties om de oren mag natuurlijk niet. Dan het swingende AZ. Op kunstgras in Den Haag achter komen met 0-2. En dan is er  Druijf. Wie zegt u? Ja zeker invaller Druifj scoort in minuut 88 en 90+2. AZ overwintert met Ajax in Europees voetbal. Het Europese doek is vrijwel zeker gevallen voor PSV en Feyenoord.

  Dan is er eindelijk in Nederland ophef over het toenemende racisme. Dit naar aanleiding van het protest van de speler van Sparta Morales en een moedige scheidsrechter, die het spel stil legde bij het voortdurende opklinken van  kwetsende spreekkoren bij FC Den Bosch. Het voorval haalde de 2e Kamer en wijd en zijd werd aangedrongen op harde maatregelen. Zoals gebruikelijk: strengere straffen. Door meer gebruik te maken van videobeelden, het opleggen van stadionverboden en het eerder tot strafvervolging over gaan, kan dit euvel de kop ingedrukt worden. Het is een kwestie van werkelijk willen. En het niet langer tolereren van vergoelijkende uitspraken van bestuurders, trainers en ander vaak beperkt volk. Het is verontrustend dat dit kwaadaardige racisme voortdurend weer de kop opsteekt en onze samenleving bedreigt. Het moet afgelopen zijn.

  Tenslotte nog even de financiële kant van ons amateur voetbal in de Gemeente Westland. Bij de behandeling van de begroting 2020 in de Gemeente werd een verhoging van 25% van de tarieven OZB voor bedrijven doorgedrukt door Het College, dat tekorten in de lopende rekening moet zien kwijt te spelen. Nu vallen sportaccommodaties ook onder bedrijven. Een motie van de oppositie in de Gemeenteraad om een uitzondering te maken voor de sport of deze te compenseren haalde het niet. Vanaf 1 januari 2019 werd het systeem van lage BTW voor voetbalorganisaties door de Rijksoverheid al om zeep geholpen. Nu deze maatregel van een Gemeente er bovenop. Dit kost onze voetbalclub duizenden Euro’s. Het wordt tijd dat de voetbalorganisaties zich laten horen. Hier ligt een taak voor de FEVOWEST, het samenwerkingsverband van voetbalclubs in het Westland.

  HENRY HUIFKOP