• Van klavertjesplukker tot grasvreter

14 jul 2017
  • Sportclub Monster is een echte familievereniging. Een vereniging van vaders, zonen en kleinzonen, die vaak hun hele voetballeven lang bij hun cluppie blijven. In dit artikel kun je lezen hoe zo’n voetballeven zich kan ontwikkelen. Als je lid wilt worden van Sportclub Monster ben je dus gewaarschuwd. Je tekent dan bij een club waar je misschien nooit meer vanaf komt. Overigens, denk níet dat er bij Sportclub Monster alleen jongens en kerels rondrennen, want het is inmiddels ook een club van moeders, dochters en kleindochters. De meisjes-en vrouwenafdeling blijft maar groeien en het plezier spat eraf. Dus ook alle meisjes van Monster en omstreken, die een voetballeventje wel zien zitten, zijn bij deze gewaarschuwd.

JO07 Mini-F pupillen
    Je bent 5 jaar oud en je zet als Mini-F je eerste stapjes op het voetbalveld. Je speelt op hele kleine veldjes, waarop je vooral veel plezier moet maken. Je ontdekt dat voetballen met andere kinderen heel leuk kan zijn. En je ontdekt ook dat het gras vol zit met klavertjes. Dus als de bal eventjes niet in de buurt is dan zit je op je knietjes om die klavertjes te plukken. En als de bal wél in de buurt is ook. Maar dat geeft niets, want oog voor de natuur is ook belangrijk. En je moet tenslotte ook af en toe even uitrusten.

JO09, voorheen F-pupillen
    Dan word je 7 en ga je naar de JO08 en daarna JO09. Je bent dan al een stuk groter dan de bal, zodat je er lekker hard tegenaan kunt schoppen. Je speelt wedstrijden op hele grote halve voetbalvelden, waar nóg meer klavertjes op staan. En omdat je het bij je teamgenootjes zo gezellig vindt, spelen jullie lekker dicht bij elkaar. Van de trainer heb je geleerd om de bal vaak over te spelen. Maar dat doe je mooi niet, want je wilt liever zélf een doelpunt maken. Alle vaders en moeders beginnen dan hard voor jou te juichen.

JO11, voorheen E-pupillen
    Als je 9 bent ga je naar de JO10 en11. Je weet nu dat de trainer gelijk heeft en dat overspelen dus veel beter is. En waar je vroeger over het hele veld rende, blijf je nu steeds in de buurt van jouw eigen positie. Daardoor word je niet meer zo snel moe en hoef je ook geen klavertjes meer te plukken om uit te rusten. De wedstrijden duren nu wel iets langer, dát wel. Maar dat is niet erg, want omdat je steeds vaker gaat winnen wordt voetballen steeds leuker. Misschien word je zelfs wel kampioen en komt er een groot feest.

JO13, voorheen D-junioren
    Als je 11 bent dan word je een JO12 of 13-speler. Je speelt dan voor het eerst op een groot veld en da’s best wel even wennen. Ook gaat de scheidsrechter ineens fluiten als je buitenspel loopt. Dat went helaas nooit, maar ja, da’s nou eenmaal voetbal. Wat weer wél leuk is, is dat de goals veel groter zijn dan bij de E. Daardoor is het makkelijker om een doelpunt te maken. Maar dat geldt natuurlijk ook voor de tegenstander. Dus als je wilt winnen, dan moet je gewoon meer doelpunten maken dan hunnie. Da’s logisch.

JO15, voorheen C-junioren
    Dan word je 13 en ga je naar de JO15 (C). Je zit zo ongeveer ook al op de middelbare school, dus wordt je leventje ineens heel serieus. Eigenlijk is voetballen dan nóg belangrijker, omdat je dan naast je vele huiswerk een beetje afleiding hebt. Soms gebeurt het in de C dat het voetballen een tijdje minder goed gaat. Dat komt dan omdat je benen ineens langer worden. Daardoor kunnen ze wel eens in de weg zitten. Maar je kunt er óók harder mee rennen. Zo heb elk nadeel ze voordeel. Ook dat is logisch.

JO17, voorheenB-junioren
    Zo rond je 15e ga je naar de JO17 (B) van bikkels en hoor je definitief bij de groten. Je hebt in je carrière veel geleerd over techniek en tactiek. En als die je even in de steek laten vreet je gewoon het gras op met de tegenstander erbij. Figuurlijk gesproken dan hè. Want bij Sportclub Monster speel je voetbal met hart én verstand. En altijd met respect voor de tegenstander. Dus als die een keertje wint, dan maak je samen met de andere bikkels een mooie erehaag. Hoewel! Dat gaat misschien net iets te fair, dus doe toch maar niet.

JO19,voorheen A-junioren
    Als je 17 bent dan ga je naar de JO19 (A), de laatste fase van je jeugd bij Sportclub Monster, en daar moet je dus extra hard van genieten. Maar dat is makkelijk, want alle jaren die je bij Sportclub Monster hebt gevoetbald komen nu samen. Iedereen kent jou en jij kent iedereen, en dat is een lekker gevoel. Bovendien is onze A, sportief gezien welteverstaan, in het Westland en omstreken alom gevreesd. Wat zeg ik? Voor de wedstrijd tegen Sportclub Monster is de tegenstander al weken aan het shaken. En ook dat voelt heerlijk. Geniet ervan.

Senioren
    Eindelijk 19, ben je volwassen en dus een senior. Misschien kom je wel in het eerste en leest iedereen je naam in de krant van maandag. Of kies je voor een vriendenteam, omdat plezier maken voor jou het allerbelangrijkste is. En als je door studie of werk wat minder tijd hebt voor het voetballen, dan zijn er nog voldoende andere mogelijkheden om van tijd tot tijd toch nog eens een balletje te komen trappen. Sportclub Monster is een vereniging die een leven lang voetbalplezier biedt. Generatie op generatie.