• Langs de lijn met René van Delft.

15 sep 2020
  • Langs de lijn met Rene van delft.

Rene, we kennen je de afgelopen jaren vaak in blauw trainingspak langs het veld aandachtig kijkend naar de verrichtingen van onze jeugd, maar wie is Rene van delft ?

Ik ben geboren in den haag in 1960 aan de gaardes in den haag zuid. Dit was toen nog een heel groene wijk voor jonge startende gezinnen. Daar heel prettig opgegroeid en altijd met een bal te vinden op de veldjes tussen de flats. Mijn moeder woont er nog steeds dus ik kom er nog regelmatig, er is een boel veranderd in die wijk. Ik heb nu begrepen dat de hele wijk plat gaat en dat er rond 2040 een volkomen nieuwe woonwijk moet staan.

Wat heb je met voetbal?

De 1e voetbalclub was Celeritas het veld tegen het uiterste puntje van de Leyweg aan ik viel daar op want op mijn 12e werd ik gescout door FC den haag. En dan zeg je als jong ventje uit den haag zuid geen neen hè In het zuiderpark heb ik alle jeugdelftallen doorlopen en uiteindelijk als middenvelder het 1e team gehaald. Dat is wat hoor als jong ventje opeens tussen namen als Lex schoenmaker en Aad Mansveld. Aad was de onbetwiste leider in het veld maar ook in de kleedkamer, je moest niet per ongeluk op zijn plekkie zitten want hij “pleurde” je spullen zo het bad in. Hij is veruit de beste speler waar ik mee samen heb gespeeld. Door blessures heb ik helaas wat eerder moeten stoppen in het betaald voetbal maar het spelletje is leuk op alle niveau’s dus hierna ben ik nog als voetballer actief geweest bij clubs als DHC (toen hoogste amateurniveau) en wat treetjes lager bij de VV monster

Wat heb je vooral overgehouden aan die tijd?

Natuurlijk alle herinneringen, de velden en stadions, maar ook de vriendschappen die voor het leven zijn, die keer dat je tegen Ajax moest met Johan Cruijff in de ploeg, de interlands voor oranje in de jeugd, de stage bij west ham wat toen nog een echte topclub was in de premier league tja al die soort dingen dus

Het trainerschap

Voetbal was en is altijd mijn passie geweest, dus na het voetballen kwam de vraag of ik een keertje het 3e en  4e team van vv monster wilde gaan trainen, dat vond ik zo leuk dat dit eigenlijk het begin is geweest van het trainerschap en heb toen mijn trainersdiploma’s gehaald Hierna  werd ik gevraagd om bij ADO wat te gaan doen in de jeugdopleiding .Erg mooi maar ik heb altijd mijn baan bij de belastingdienst gehouden en dat gaf op een gegeven moment problemen met  de arbeidstijdenwet  en was het allemaal helaas niet meer te doen  Ik stopte bij ADO na in totaal  17 jaar actief te zijn geweest in de jeugdopleiding. Hierna nog 3 jaar DHC waar ik de 019 heb getraind.

Het trainersvak vond ik prachtig, het opleiden van jeugd spelers beter maken, plezier hebben in het spelletje, het er zien uit te halen wat erin zit, dat loopt echt als een rode draad door mijn voetbal maar ook trainerscarrière Voetbal is geen wetenschap dus we kunnen er heerlijk uren over praten en dat is ook mooi hè praten over het spelletje.

De club

Hier bij monster ben ik 3 jaar geleden begonnen als technisch coördinator, samen met Mike (hoofd jeugdopleidingen) proberen we de jeugd van sportclub in een fijne ontspannen sfeer zo goed mogelijk op te leiden We hebben een duidelijke structuur neergezet voor zowel spelertjes als de trainers. Spelers opleiden om in een vast systeem te spelen, maar dat ook leren om los te kunnen laten als het nodig is en kunnen schakelen naar een plan B of C. Trainers leren we dit binnen de trainingen.

Maar ook het kleintjes gaan leren om met veel plezier  het balletje onder controle te krijgen is prachtig. Bij de jongste jeugd staat natuurlijk plezier voorop en niet de prestatie Wel streven we dat we met de 1e jeugd teams zo hoog mogelijk spelen als haalbaar is. Vorig seizoen zag je dat onze 0 19 mee ging doen in de Hoofdklasse voor promotie naar de 4e divisie. Dat is een behoorlijk niveau wat ook goed is voor de doorstroom naar de A selectie. We trainen bij monster 2x per week, ideaal zou zijn nog een keertje extra, maar goed dat moet wel kunnen natuurlijk. We doen het nu op deze manier met een duidelijke structuur en met goed opgeleide trainers. De overgang van 019 naar de selectie van monster is een belangrijke taak voor ons voor nu en de komende jaren. Hoe kunnen we die overgang nog beter voor elkaar krijgen. Gaan we spelers  die het aankunnen  al eerder mee laten trainen met de  selectie ? Starten we weer met een onder 23? Hier heb ik met Mike en de andere technische mensen binnen de club waaronder ook met de trainers van de A selectie Marco en Marc de komende periode de gesprekken over

De toekomst

Een dorpsclub moet het doen met eigen jongens en meisjes, laten we hopen op veel nieuwe aanwas en wie weet dat de nieuwbouw om monster heen kan helpen? Ik hoop het echt voor elkaar te krijgen dat we bij sportclub met onze jeugd op een niveau gaan spelen dat elk jongetje of meisje al heel vroeg kiest voor de club in het eigen dorp en niet naar een grotere Westlandse club vertrekt, maar ook dat spelertjes uit de dorpen nabij zullen denken hè daar bij sportclub monster zijn ze goed bezig.

Met Sportieve Groet,

Matthijs Nieburg